De geld mindset

Inleiding
Ik heb nu ruim 140 mensen voor de club van 1000 uit mijn eigen e-mail lijst. Als het geld van een deal waar ik op wacht echt binnenkort binnen is dan ga ik reclame maken en dan verwacht ik dat het snel zal gaan als de mensen eenmaal weten dat het gaat werken. Ik trek hier namelijk een miljoen euro voor uit. Dat is voor ieder 1000 euro. Klik voor de uitgangspunten van club van 1000 hier.
Nu gaat het over de geld mindset.

Wat is mindset?
Mindset is in mijn optiek de manier hoe je over het leven denkt. Het beslaat meestal alle terreinen van het leven. Hoe je denkt over een bepaald terrein is vaak hetzelfde als over andere terreinen.
Ik ben bijvoorbeeld iemand die niet snel zal opgeven en als ik mijn pijlen ergens op gericht heb dan zal het ook gebeuren. Ik wilde bijvoorbeeld ooit de marathon rennen maar vond de manier waarop mensen moesten trainen veel te tijdrovend en veel te inspannend. Soms moest je 30 km trainen per dag. En soms 80 à 90 km per week. Ik had de marathon niet losgelaten maar wilde graag een andere manier van voorbereiden. Minder vermoeiend en met minder inspanning. Voilà wie komt er op mijn pad een trainster die zegt dat er ook een andere manier van trainen is. Geen 30 km per dag maar maximaal 14km/dag. En maximaal 3 dagen x 14km  = 42 km per week. Aan het einde dan van het trainen. Je begint uiteraard eerst met korte afstanden. Wat ik wil zeggen de mindset was er al en later ook de omstandigheden die ik wilde en ik heb in 2010 de marathon van Amsterdam gerend en gehaald. Het zit tussen de oren om te denken dat als je maar maximaal 14km per dag traint dat je dan geen marathon (= 42km) kan rennen. Dat idee had ik ook maar ik vertrouwde de trainster en rekte mijn instelling (mindset) zodat ik ook op deze manier de marathon kon rennen. Er waren nog andere punten zoals de juiste ademhaling en op de juiste hartslag lopen. Maar mijn punt is dat als je de juiste mentale instelling hebt, de juiste mindset dat wat je wilt ook kunt bereiken.

Wat is geld mindset?
Dit is de mentale instelling hoe je over geld denkt. Hoe denk jij echt over geld? Denk jij dat je voor geld keihard dient te werken. Denk jij dat rijk zijn voor jou niet is weggelegd.? Denk jij dat jij niet financieel vrij kunt worden?

Geloof jij dat je financieel vrij kunt worden (binnen 3 à 5 jaar) met slechts 15 min werk per dag maar dat dan wel elke dag (ook in het weekend). Per week is dat 105 minuten werk en per maand ongeveer 425 minuten en per jaar 5100 minuten en dat is 1,5 uur resp. 7 uur en 85 uur. Normaal werk je (bij een full time baan) bijna 1700 uur per jaar en dan slechts 85 uur. Geloof jij dat dit mogelijk is?
Ik wel maar daar moest ik wel naar toe groeien.

Mijn eigen mindset oprekken
Ik ben een aantal jaren geleden begonnen met de doelstelling om $100 per maand extra te verdienen. Dat werkte en daarna ben ik naar de $200/maand gegaan en dat werkte ook. O dacht ik dit gaat de goede kant op. Daarna een aantal workshops over geld gevolgd onder andere die van Marcus de Maria (een Engelse expert in de valuta markt ook wel FOREX genoemd). Hij gaf een driedaagse workshop in Antwerpen met de naam MMI (Millonairs Mind Intensive). Daar heb ik zoveel over de miljonairs mindset geleerd. Maar ook van Nisandeh Neta met zijn tweedaagse business bootcamp. Beide hebben het over de geld mindset. Het belangrijkste is vooral wat vind jij jezelf waard. Hoeveel geld kun je aan? Wat als je ineens de lotto of de staatsloterij wint. Ben je daar dan klaar voor of geef je alles weg zoals je altijd doet of geef je het weg aan goede doelen omdat je dat ook altijd doet. Als dat zo is dan ben je binnen de kortste keren weer zoals je eerst was. Of misschien wil jij je kinderen een onbezorgde toekomst verzorgen en geef je het aan de kinderen. Allemaal heel belangrijk maar dat is de manier zoals je normaal denkt en dat is niet de miljonairs mindset. De miljonairs mindset is om het geld te gebruiken om nog meer geld te verdienen. En op deze manier nog meer mensen te kunnen helpen. Zeg maar een win-win situatie.

Na deze workshops begreep ik het miljonairs principe en heb ik in september 2014 de miljonairsclub opgericht. Met de doelstelling om miljonair te worden en daar alles voor te doen en ook anderen daar in mee te nemen. En tegelijk van het leven te genieten want dat vind ik ook belangrijk. Als de deal wordt uitbetaald dan wordt de miljonairsclub een echte miljonairsclub met ongeveer 60 kersverse (multi-) miljonairs 🙂

Inner game
Mindset is het maken van een bewuste keuze. Heb je die keuze gemaakt dan wil je de keuze ook realiseren en dan komt de inner game om de hoek kijken want je gaat weerstanden ondervinden want op een gegeven moment vind je de keuze niet meer leuk  of je baalt ervan dat je elke dag de advertenties dient te klikken bij de club van 1000, vandaag geen zin omdat er iets in de familie is gebeurd en je er daardoor geen aandacht meer voor hebt. Er zijn zo nog veel meer argumenten aan te dragen waarom je met je bewuste keuze (mindset) wilt stoppen. Al deze excuses zijn weerstanden. Het worstelen met deze weerstanden heet je inner game. Het spelletje wat zich in je hoofd afspeelt. Deze weerstanden die je voelt zijn heel belangrijk want die geven aan wat er in je speelt en dienen overwonnen te worden. Het is de inner game die er voor zorgt of je slaagt of niet bij de club van 1000.

Hoe kun je deze weerstanden overwinnen?
Eerst erkennen dat je ze hebt door er bewust van te worden. Het is meestal zo dat je een gewoonte leert als je het consequent 100 dagen doet. Niet af en toe een keertje stoppen, nee 100 dagen doorgaan zonder onderbreking dan ben je door het ergste heen. Dan heb je een nieuwe gewoonte aangeleerd en daarna gaat het makkelijker en word je gewaarschuwd door jezelf als je het vergeet. Het is dan net zo iets als tanden poetsen.

Wat is geluk voor mij?
Geluk is voor mij van verschillende factoren afhankelijk zoals gezondheid, vriendschappen en relaties en familie, persoonlijke ontwikkeling, geld en spiritualiteit (hoe denk jij over het leven). Als een van deze pijlers wegvallen dan voel ik mij minder gelukkig.

En juist mensen die aan hun mindset willen werken zijn juist degene die veel workshops volgen over persoonlijke ontwikkeling (ik dus ook). Steeds even buiten je vertrouwde omgeving treden (ook wel comfortzone genoemd) en op deze manier je grenzen verleggen. Is dat spannend? Geeft dat weerstand? Zeker weten maar o zo vervullend als je weer een stukje verder bent gekomen.

Het leven is voor mij leren en ik geloof ook dat we hier met een doel zijn en dat geloof is voor mij spiritualiteit. Het geeft mijn leven zin.

Rijke mensen zijn over het algemeen gezonder dan arme mensen en dat komt niet omdat ze rijker zijn maar omdat ze bewuster leven en beter weten wat ze precies willen. Dat komt ook door de persoonlijke ontwikkeling die bij hun hoog in het vaandel staat.

Ze hebben over het algemeen ook vriendschappen die hen ondersteunen in datgene wat ze doen. Niet mensen die zeggen dat gaat je toch niet lukken maar mensen die zeggen als je hulp nodig hebt dan ben ik er voor je en die je ook daadwerkelijk helpen.  Mensen die steun bieden in het proces waar je mee bezig bent en je niet ontkrachten maar je juist versterken.

100 manieren waarop rijke mensen anders denken
Steve Siebold heeft 26 jaar lang welvarende mensen geinterviewd en daar een boek over geschreven en dat boek heet “How rich people think”. Dit is door Nisandeh Neta kort en bondig samengevat (8 pagina’s) en heeft het geschrift, “100 manieren waarop rijke mensen anders denken”, genoemd. Echt heel bizar hoe de verschillen zijn in denken tussen de gewone mensen cq middenstand en de rijke mensen. En de conclusie van Steve Siebold is dat het niet om het geld gaat maar om de mentale instelling of mindset.

Enkele van de 100 uitspraken zijn:
1)      De middenklasse verdient geld met dingen doen die ze niet leuk vinden. Rijke mensen worden rijk met doen waar ze van houden.
2)      De middenklasse gelooft dat mensen het op hen gemunt hebben. Rijke mensen geloven dat het universum samenspant om hen te helpen.
3)      De middenklasse is extern gemotiveerd om geld te verdienen. Rijke mensen zijn intern gemotiveerd om geld te verdienen.
4)      De middenklasse leert hun kinderen overleven. Rijke mensen leren hun kinderen hoe rijk te worden.
5)      De middenklasse gelooft niet in persoonlijke ontwikkeling of zelfhulp. Rijke mensen geloven dat het de sleutel tot rijkdom is.
6)      De middenklasse leren hun kinderen om tevreden te zijn met wat ze hebben. Rijke mensen leren hun kinderen hoe ze hun dromen kunnen najagen.
7)      De middenklasse houdt zich met iedereen op. Rijke mensen kiezen zorgvuldig hun relaties.

Oké dat waren 7 van de 100 manieren waarop rijke mensen anders denken (wil je ze alle 100 zien klik dan hier)/ Wees eerlijk als jij jezelf de vraag stelt. Hoe denk ik hierover. Als de middenklasse of als de rijke mensen? En als je niet denkt als een rijk mens doe er vervolgens alles aan om je mindset te veranderen. Transformeer jezelf naar iemand die denkt als een rijk mens. En als je denkt als een rijk mens, handel je als een rijk mens. En als je handelt als een rijk mens…… juist dan word je rijk!!!!

Je ultieme financiële droom
Waarom heb ik daar naar gevraagd? Want het is de enige voorwaarde om met de club van 1000 te mogen meedoen. Ik ben met deze vraag al een beetje begonnen om jullie mindset uit te rekken. Want je dient te dromen over iets wat je nog niet gehaald hebt en wat je wel graag wilt en dat is precies wat ik wil dat je doet. Je gaat dromen over iets wat je heel graag wilt. Waar je echt van houdt. Waar je hart ligt. Waar je blij van wordt. Tenminste dat was de opzet van mijn vraag. Het is nummertje 6 (hierboven) van hoe rijke mensen anders denken dan de middenklasse.

Dus wat gaat er nu gebeuren?
Je gaat weerstanden ondervinden (inner game)omdat je eigenlijk dat kwartiertje wat je eraan dient te besteden niet leuk vindt. Moet ik dat weer doen?  Of je komt er niet uit wat je precies dient te doen. Je wilt stoppe n. Je denkt ik ben daar niet voor in de wieg gelegd. Je zal nu waarschijnlijk zeggen dat gebeurt mij niet. Maar ik kan je zeggen het gebeurt iedereen en sommigen willen er van te voren al niet mee beginnen en zeggen dat ga ik niet trekken maar wel 40 uur per week werken en daar over klagen. In plaats van maximaal 1,5 uur per week hier aan te besteden of zeggen ik heb het al zo druk dit kan ik er echt niet nog bijhebben. Als je zwaktes heb in je motivatie dan kan ik dat uiteraard begrijpen. Ik heb dat zelf ook gehad en ik zeur soms ook tegen andere mensen maar ik weet wat mijn doel is (een vriendin noemt dat MISSIE).

Dus bij zwaktes in de motivatie graag bij mij komen. Ik zal je droom weer voor ogen houden en zal je weer motiveren maar verwacht niet dat ik dan altijd aardig ben maar wel dat de diepe motivatie achter mijn woorden is dat ik jou een stukje verder wil helpen en ik ben realistisch genoeg om te weten dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Je dient de moed te hebben om anders over het leven te denken. En dat geld in principe bijzaak is. Als je eenmaal door hebt dat het van jou afhankelijk is en niet van anderen dan ga je verschillen merken. Dan ga je groeien. Geld is slechts één ingang, er zijn meerdere ingangen maar ik vind deze ingang het leukste om te doen. Ik volg mijn hart hier in.

Resumerend
Ik vind je dapper dat je mee wilt doen met de club van 1000. Dat jij je leven ten positieve wilt veranderen. Dat vraagt moed en ik ben daarom nu al trots op jullie. Ik zal alles in het werk stellen zodat jullie je doelen zullen behalen en dat jullie binnen 3 á 5 jaar financieel vrij zullen zijn. Misschien dien ik daarvoor workshops te organiseren of webinars te geven en dat is voor mij weer heel erg spannend want ik ben niet zo’n publiek figuur maar als het nodig is dan zal ik dat doen en eventueel met gasten want ik geef echt om jullie. Jullie hebben ook de moed om dit te doen en dan kan ik zeker niet achterblijven.